Фруктово-овочева дієта

У випадках важких захворювань або в стані, коли щось загрожує здоров'ю та життю, фармакологічне лікування часто є єдиним порятунком, але якщо воно підводить і хвороба триває, я закликаю до застосування фруктово-овочевої дієти, як інноваційного методу профілактики і лікування. д-р. Єва     Домбровська.

Пропонована фруктово-овочева дієта розроблена на основі поста Даніїла професором доктором медичних наук Євою Домбровської з Гданська в Польщі, є першою і поки єдиною в світі методикою лікувального посту, що не має недоліків. У даній дієті спрацьовує механізм ендогенного харчування. Вона використовується в якості періодичної профілактики і лікування. При застосуванні даної дієти організм збагачується ферментами, мікроелементами, вітамінами, виводяться токсини, зміцнюються механізми самовідновлення, самовідновлення здоров'я.
Методика фруктово-овочевої дієти полягає у винятковому споживанні під час лікування певних видів овочів і фруктів. Допускаються всі овочі крім: картоплі (багата вуглеводами), бобових (багаті білком і жиром), брюссельської капусти (багата білком). Що стосується фруктів, в яких багато цукру, припустимі лише яблука, грейпфрути, лимони. Продукти з інших, висококалорійних груп в цей час абсолютно не допустимі. Не слід вживати зернових (крохмаль і білок), інших зерен і горіхів (жири і білок), рослинні масла (жир) і, звичайно ніяких продуктів тваринного походження. Вони занадто поживні, гальмують падіння ваги, що рівнозначно гальмування процесів спалювання жирових шлаків і дегенерованих тканин, тобто лікування цивілізаційних хвороб. Споживання таких високопоживних продуктів, навіть у незначних кількостях, тягне за собою перемикання процесів обміну з "ендогенного харчування" на процеси "екзогенного харчування".
Однією з найбільш частих помилок під час лікування є додавання до овочевій дієті високопоживних продуктів, як молока, масла або рослинного масла, хліба або сої. Оскільки дієта по калорійності і за іншими показниками неповноцінна, можуть з'явитися бурхливі ознаки "неузгодженості" метаболізму і дієти, як: біль у животі, пронос, блювота. Симптоми ці зникають протягом декількох годин після повернення на повноцінне зовнішнє харчування, але даний епізод, як правило, утримує хворого від повторення лікування, тому що зазвичай він приписує те, що сталося "шкідливій дії" самої терапії, а не своїй власній помилці. Примітка: невеликий відсоток смакових добавок - з недозволених солодких фруктів до салатів або компотів, або чарочка соку з них (але без цукру), так само як півчайної ложечки меду в пів-стакані води два рази в день - рекомендований у разі появи ознак гіпоглікемії, не перериває ендогенного харчування. В інших випадках наведені вказівки суворі.
Овочі та фрукти можна вживати у вигляді:

  • соку із овочей та фруктів,
  • салатів із сирих овочів,
  • варених, тушених овочів, супів – на воді без жиру,
  • ферментованних (квашених) овочів,
  • відварів із трав, овочів, сирих або сушених фруктів, фруктів.

Рекомендується щодня вживати продукти, що містять молочнокислі палички, наприклад, квашені огірки, капусту, сік з квашеного буряка, часник або хрін. Тільки бактерії бродіння перетравлюють целюлозу. Часник і хрін вбивають глинисті бактерії, але не знищують бактерій бродіння. Під час лікування слід споживати зелені рослини - петрушка, салат, кріп, кропива, капуста. Ці рослини - джерело добре засвоюваного кальцію, магнію і заліза. Трав'яні спеції допускаються. Дозволяється застосовувати сіль з мікроелементами. Не слід пити міцного чаю, кави, алкоголю і курити. Кількість споживаних овочів довільна, враховуючи, що після кількох днів зникає відчуття голоду. Це сприяє обмеженню кількості споживаної їжі.
Фруктово-овочеву терапію можна проводити самостійно за умови відсутності фармакологічного лікування. У разі прийому ліків слід перебувати під контролем лікаря. Тільки лікар може приймати рішення про зменшення або припинення прийому ліків. Деякі медикаменти гальмують здатність організму до самолікування (наприклад, гормони, бета-блокатори, тіазиди, протизапальні засоби та ін.). Завдяки високому вмісту в дієті рослинних волокон (клітковини), які очищають кишечник, не рекомендується проведення клізм. У разі запорів можна пити, особливо вранці, відвар з насіння льону та ложки висівок, мінеральні води для хворих на виразку шлунку, а також воду з-під квашених буряків, огірків, або застосовувати проносні трави. У разі врегулювання випорожнень ні голод, ні слабкість не відчуваються. У разі здуття (метеоризму) слід додавати до їжі мелений тмин з майораном або сік з ріпи. Тривалість терапії залежить від ступеня прогресування хвороби і від участі і бажання пацієнта. Кращі результати отримують після 6 тижнів дієти. Саме після цього періоду наступає, як показали дослідження, нормалізація всіх фракцій холестерину, в тому числі збільшення HDL, у пацієнтів з поліметаболіческім синдромом. Такий довгий курс лікування добре проводити раз на рік, але краще два рази. При важких захворюваннях і необхідності інтенсивного лікування дієту повторюють, чергуючи його проміжками здорового харчування такої ж тривалості.
Самим важким періодом курсу лікування є кілька перших днів, коли відбувається перемикання обміну речовин на спалювання. Іноді відчувається ослаблення, голод, біль голови. У кров вивільняються токсини, розчинні в жирі (пестициди, ліки). Якщо не переривати лікування, тоді через два-три дні всі ці нездужання проходять. Важливою проблемою є випорожнення, так як ряд неприємних симптомів, як почуття послаблення або голод, поступляться саме після їх врегулювання. В якості першої ознаки поліпшення самопочуття з'являється хороший сон, бадьорий настрій і висока працездатність. Збільшується переносимість навантажень, зменшуються вінцеві і суглобові болі, кульгавість, ступні стають теплішими, зникають прояви трофічного хроматоза (зміни кольору) шкіри, набряки. Пот і сеча набувають неприємний запах (часто запах ліків), а випорожнення втрачають неприємний сморід. Фруктово-овочева дієта постачає організму лише 400 ккал. (А звичайна дієта близько 2000 кал.). Це повертає клітинам їх чутливість на дію інсуліну, що призводить до зниження концентрації інсуліну в крові, зменшення натрію в нирках. Відбувається регресія багатьох захворювань групи поліметаболіческого синдрому (синдром X). Настає також нормалізація артеріального тиску, а зниження рівня цукру в крові відбувається саме по собі. Тоді слід поступово зменшувати навантаження ​​ліків, бо в іншому випадку дійде до ряду побічних симптомів, наприклад, після верошпирона - може з'явитися набряк молочних залоз, після сечогінного фуросеміду - можуть виступити порушення електролітів і ліпідів, після наперстянки - нудота, порушення ритму серця, після інсуліну - гіпоглікемія і т. д. Ліки слід редукувати під контролем лікаря.
Під час лікування можуть з'являтися так звані оздоровчі кризи у вигляді посилення деяких недуг, що мали місце в минулому, наприклад, з'являється біль у ступні, яка була зламана багато років тому, шум у вухах у того, хто хворів на запалення вух в дитинстві, запаморочення аналогічне як тоді, коли пройшов струс мізків, набряк ясен, болі в суглобах, анемія і т.д. Ці симптоми зазвичай зникають самі по собі. Під час дієти зникає ожиріння печінки, поліпшується травлення. Із сечею рясно видаляються солі (пісок). Не відмічено побічних дій дієти, крім ослаблення. У сечі тимчасово з'являється ацетон, який зникає після прийому розчину меду або солодких фруктів.
Втрата ваги під час фруктово-овочевої дієти пропорційна до початкової ваги: ​​чим вище вихідна вага, тим більше його втрата. Худі втрачають після 2 тижнів в середньому 3 - 4 кг, а повні 4 - 6 кг. Пацієнти із зайвою вагою втрачають протягом 4 тижнів - 8 кг, а після 6 тижнів дієти більше 12 кг.
У пацієнтів з ішемічною хворобою серця рівень загального холестерину падає після 6 тижнів дієти на 23%, ЛПНЩ на 13%, тригліцеридів на 67%, в той час як HDL холестерин на початку падає, а після 6 тижнів зростає на 32%, що відповідає поверненню ліпідного обміну до норми. У разі хронічних бактерійних інфекцій може з'явитися температура (близько 4 дня дієти), яка після 4 - 6 днів нормалізується сама по собі.

Витяги з книг Єви Домбровської Відновлюємо здоров'я харчуванням (Przywracać zdrowie żywieniem) та Спасаємо тіло та дух харчуванням (Ciało i ducha ratować żywieniem).